4 praktische tips voor een efficiënter gebruik van zonnepanelen

Zonnepanelen

De mensheid maakt een kritieke periode door wat het klimaat betreft, ten gevolge van de alarmerende stijging van de temperatuur aan de oppervlakte van onze planeet. Helaas is onze collectieve koolstofvoetafdruk de grootste boosdoener.

Als dit niet wordt tegengegaan, kunnen we abnormale klimaatverstoringen verwachten. Het is tijd om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen de klimaatverandering. De verantwoordelijkheid voor het redden van de wereld die ons leven in stand houdt, ligt alleen in onze handen.

Dat is waar zonne-energie om de hoek komt kijken. Een haalbare optie voor mensen die hun koolstofvoetafdruk willen verkleinen en tegelijk willen besparen op hun energierekening. Bovendien bent je verzekerd van een technologie die dankzij tientallen jaren vooruitgang is verbeterd, wat resulteert in maximale efficiëntie.

Maar hoe efficiënt ze ook al zijn, er zijn manieren om zonne-energie nog verder te maximaliseren. En in dit artikel geven we enkele praktische tips over hoe je zonnepanelen het best kunt gebruiken. Bekijk ze!

1. Zorg er altijd voor dat je jouw zonnepanelen schoon houdt
Vervuilde fotovoltaïsche panelen betekenen dat de absorptie van zonlicht in het gedrang komt. Wanneer stof en andere elementen de werking van een zonnepaneel hinderen of verhinderen, spreekt men van beschaduwing. Dit kan resulteren in een aanzienlijk verlies van de maximale stroom opwekkingscapaciteit van een fotovoltaïsch paneel systeem.

Door zonnepanelen jaarlijks te reinigen, kan een rendementsverhoging tot 10% worden bereikt. Immers, als het glasoppervlak van de zonnepanelen schoon is, gaan de zonnestralen er gemakkelijker doorheen. Hoewel regen ons helpt om de oppervlakken schoon te maken, is het misschien niet genoeg om al het stof van de zonnepanelen te verwijderen.

Naast stof moeten ook andere belangrijke onzuiverheden van het oppervlak van de zonnepanelen worden verwijderd. Na een storm kunnen bladeren van bomen zich vasthechten aan het zonnepaneel, waardoor het vermogen van het zonnepaneel aanzienlijk afneemt en het oververhit raakt.

2. Hellingshoek en oriëntatie
De kantelhoek moet zo optimaal mogelijk worden bepaald naar gelang van de geografische ligging. Aangezien de aarde in haar baan om de zon om haar eigen as draait, verandert ook de richting van de zonnestraling voortdurend.

Wat de oriëntatie betreft, moet de locatie worden geanalyseerd om het punt met de grootste zonnestraling te vinden en zo de beste prestaties van het systeem te verkrijgen. Je hoeft zich echter geen zorgen te maken over moeilijke berekeningen. Het bedrijf dat wordt ingehuurd om het systeem voor de opwekking van zonne-energie te installeren, beschikt over gekwalificeerde technici die in staat zijn de beste positie voor jouw zonnepanelen te vinden.

3. Rendement van verschillende soorten zonnepanelen
Naast milieu- en locatiekenmerken is de factor die het rendement het meest beïnvloedt het type zonnepanelen zelf. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: monokristallijne zonnecel en polykristallijne zonnecel.

Het rendement van monokristallijne zonnecellen is hoger, gewoonlijk tussen 15-19%, maar zij kunnen minder verstrooid zonlicht gebruiken. Het rendement van polykristallijne zonnecellen is daarentegen gemiddeld 1-2% lager, maar zij maken beter gebruik van verspreid zonlicht en hun productietechnologie is gunstiger, zodat dit het meest gebruikte type is.

4. Probeer het elektriciteitsverbruik te verminderen
Het feit dat je elektriciteit opwekt uit een hernieuwbare energiebron betekent niet dat je die moet verspillen. Je hebt al de eerste stap gezet om jouw koolstofvoetafdruk te verkleinen. Het kan dus geen kwaad om jouw zorg voor het milieu uit te breiden door energie te besparen.

Energiebesparing zal een goede zaak zijn voor jouw fotovoltaïsch paneel systeem omdat het niet overbelast zal worden. Om het energieverbruik te verminderen, kunt je beginnen met het gebruik van energiezuinige apparaten. Op die manier zorg je voor het milieu, en heb je toch moderne apparatuur. Het is de moeite waard in deze oplossing te investeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.